Pleje og smertelindrende:
Non-farmakologiske behandling :
Når vi som social og sundhedsassistent har med en patient, som har ALS, som er i et palliativ forløb, er det vigtigt, at man har ro, omsorg og nærvær med. Det er det utroligt vigtigt, at vi også kender livshistorien hos den patient, man er hos og kan yde smertelindring ved non-farmakologiske måde.
Man kan trøster, støtter og er nærværende i forhold til både pårørende samt patienten. Det er derimod også vigtigt, at vi udviser en omsorg, og skaber en vis tillid. Dette er med til at give en tryghed i forhold til det psykiske hos Patienten som er døende og de pårørende som er til stede.
Det vi som social og sundhedsassistent kan gøre for at vise omsorg, er vi kan sidde og holde patientens hånd og ved det fortæller vi patient, at vi er her ved hende/hans side, dette vil give patienten med ALS, tryghed. Musik kan skabe ro, det kan også være en diffuser med noget beroligende duft, ved siden af patienten. Men arbejder også med den personlige pleje, som bla.er mundhygiejnen, det kan være skifte lagen, sengetøj, vaske patienten, sørge for at lejringen er god, en god snak.
Gennem lindring kan man fremme livskvaliteten hos patienten med ALS, de pårørende og senere de efterladte. Den palliative pleje og behandling kan både foregå i dit eget hjem, på plejehjem, på sygehus og på hospice.
I forhold til de pårørende, kan vi derimod også have en samtale med dem, at vi også er en støtte for dem og vi vil lægge ører til, hvis de har brug for det.
Nogle gange skal vi være med til at hjælpe dem, med at finde støtte grupper/ sorger grupper, hvor de kan får oplysninger, der kan være relevant i forhold til palliativ pleje forløb.